Welkom op de website van Rutger Molenkamp

"Na 25 jaar op het podium als saxofonist ben ik vanaf 2009 vooral actief als leraar, componist, producer en arrangeur..."

Hier vind je informatie over de muzikale en andere activiteiten van Rutger Molenkamp.
Gebruik het menu hierboven om naar de verschillende pagina's te navigeren.

Wanneer je nog vragen hebt kun je een email aan Rutger Molenkamp sturen.

Veel plezier op deze site!

[laatste update: 04-11-2022]

CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
CSS TRY OUT
 
  *   NIEUWS   *   NIEUWS   *   NIEUWS   *   NIEUWS   *   NIEUWS   *oktober 2022

ROC van Amsterdam/MBO College Hilversum

Rutger Molenkamp is gestart met de opleiding tot Onderwijsassistent bij het ROCvA/MBO College Hilversum. Na een uitgebreid verleden als muzikant én muziekdocent gaat hij zich nu verder ontwikkelen in het reguliere onderwijs. De eerste school waar hij stage zal lopen is OBS "De Springstok" in Amsterdam (De Pijp).


juni/juli 2022

Muziekschool Amsterdam

Richting het einde van dit cursusjaar heeft Rutger Molenkamp meegewerkt aan toelatingsexamens voor de Jazz Academy van de Muziekschool Amsterdam, is hij ingevallen voor Florian Sperzel bij de combo's The Jazz Connectors en The Jazz Vanguards en was hij de "externe examinator" bij de overgangsexamens van de Jazz Academy tijdens de Peter Guidi Jazz Marathon in het het BIM-Huis, Amsterdam.

Ook in juni is Rutger Molenkamp nog één keer ingevallen om saxofoon- en klarinetlessen te geven aan de jonge leerlingen van de Muziekschool Amsterdam.


juni 2022

HKU

Rutger Molenkamp neemt nog een kleine serie online toelatingsexamens af voor de HKU muziekopleiding Musician 3.0. Hiermee zijn de laatste kandidaten voor het komende jaar gezien en gehoord.


april 2022

Beslissen bij MS doe je Samen

Op vrijdag 22 april heeft Rutger Molenkamp meegewerkt aan video opnames voor de campagne "Samen beslissen bij MS". Deze campagne wordt georganiseerd door het Nationaal MS Fonds en de MS Vereniging Nederland. Doel is om de communicatie tussen behandelaar en patiënt te optimaliseren. In een vijftal duo-gesprekken worden verschillende opties van behandelmogelijkheden en de impact op het dagelijkse leven besproken.
De opnames zullen gebruikt worden voor een podcast en voor korte filmpjes op online platforms van de beide organisaties.


maart 2022

Bill Gerhardt

Ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden pianist en componist Bill Gerhardt een ongepubliceerde en naamloze solo track uit 1996, gespeeld op de middag-sessie van de Saturn Return opnames :


maart 2022

HKU

Rutger Molenkamp neemt wederom toelatingsexamens af voor twee opleidingen van het Utrechts Conservatorium, onderdeel van de HKU. Dit jaar zijn de examens voor Musician 3.0 weer fysiek op de Mariaplaats in Utrecht, toelatingsexamens Jazz & Pop worden net als vorig jaar online afgenomen.


februari 2022

Muziekschool Amsterdam

Van november 2021 tot februari 2022 heeft Rutger Molenkamp verschillende keren saxofoon- en klarinetlessen gegeven aan de jonge leerlingen van de Muziekschool Amsterdam als invaldocent voor zijn gewaardeerde collega Leon van Mil.
Dit gebeurde deels op de lokatie Bachstraat, deels online (allereerst door Corona, dan weer door de storm Eunice...)


februari 2022

Website

De website www.rutgermolenkamp.com heeft een uitgebreide vernieuwing ondergaan.
Met dank aan Pathways en Visual Studio Code!


januari 2022

PathWays

Rutger Molenkamp heeft deelgenomen aan de online IT-oriënteringscursus Pathways.


april 2021

HKU

Rutger Molenkamp nam een groot aantal online toelatingsexamens af voor de opleidingen Musician 3.0 en Jazz & Pop van het Utrechts Conservatorium, onderdeel van de HKU.
Van februari tot in april kwamen er tegen de 100 kandidaten uit Nederland, Europa en zelfs Azië langs in de chat...


maart 2021

Bill Gerhardt

Tot mijn grote verdriet is op 12 maart 2021 mijn goede vriend en buitengewone pianist en componist Bill Gerhardt overleden. In de jaren '90 speelden wij veel samen en hebben we 2 cd's opgenomen. Op zowel muzikaal als spiritueel vlak zal ik hem missen...


oktober 2020

Leven met TEGENSLAG

Het artikel dat op 30 september 2019 verscheen in Het Financieele Dagblad is nu gebundeld in het boek "Leven met TEGENSLAG", uitgeverij Atlas Contact.

Auteurs Linda Huijsmans, Eke Mannink en Grieteke Meerman schreven over 40 mensen met een verhaal. Naast Rutger Molenkamp waren o. a. ook Vincent Bijlo, Jos de Blok en Frits Spits onder de deelnemers aan deze serie.


maart 2020

McCoy Tyner

Ter nagedachtenis aan McCoy Tyner (1938-2020) een opname van één van zijn stukken: Inception gespeeld door het Rutger Molenkamp Quartet in 1996:


september 2019

Het Financieele Dagblad

Op 30 september 2019 verscheen er in het Het Financieele Dagblad een artikel over Rutger Molenkamp in de serie: "Tegenslag". Het artikel is geschreven door Linda Huijsmans, de foto's zijn gemaakt door Mark Horn.


maart 2019

MSinfo

Voor de organisatie MS Anders gaf Rutger Molenkamp een interview dat eind maart 2019 gepubliceerd is in hun magazine MSinfo.


Wordt donateur en krijg dit magazine toegestuurd!september 2018

Rutger Molenkamp Quartet

De live opnames van het Rutger Molenkamp Quartet voor het Centrum Nederlandse Muziek uit 1992 zijn nu verschenen op deze site!


mei 2018

Ester

Op 6 mei 2018 was er een viering in de Michaëlskerk te Oosterland, het thema was het bijbelverhaal Ester. Hierbij zijn nieuwe liederen van Rutger Molenkamp op teksten van Remco Campert ten gehore gebracht. Uitgevoerd door o.a. het Michaëlskoor, Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp. Dit alles onder de bezielende leiding van voorganger Hanna van Dorssen.


februari 2018

Zijlstra

Op 4 februari 2018 was de première van de jubileumvoorstelling van de band Zijlstra. Twintig jaar bestond de band en dit werd gevierd in De Kleine Komedie met Jeroen Zijlstra, Pieter Jan Cramer, Nout Ingen Housz, Edwin Wieringa en Jan Menu.
Rutger Molenkamp kon hierbij uiteraard niet ontbreken...


november 2017

Narrative Healthcare Network Conference

Op 4 november 2017 gaf Rutger Molenkamp een inspirerende speech over zijn leven als muzikant en MS-patiënt tijdens een conferentie van het Narrative Healthcare Network.november 2016

Zijlstra

De dubbel-cd van Zijlstra (Gebed zonder end en Gered door de band) is klaar om naar de fabriek gestuurd te worden. Op 20 november 2016 was de laatste studiodag (master) met Jeroen Zijlstra, Mikel LeRoy en Rutger Molenkamp.


november 2016

TU/e

Een nieuwe workshop Jazz & Improvisatie georganiseerd door Studentproof i.s.m. Rutger Molenkamp is op dinsdag 15 november 2016 begonnen. De presentatie hiervan zal zijn op zaterdag 17 december 2016 in café Kraaij en Balder te Eindhoven.


november 2016

Allerzielen

Op 6 november 2016 was de viering van Allerzielen in de Michaëlskerk te Oosterland. Hierbij zijn een aantal liederen van Jeroen Zijlstra uitgevoerd. Van Rutger Molenkamp werd er een nieuw stuk voor koor en een nieuwe compositie voor piano en trompet ten gehore gebracht. Uitgevoerd door o.a. het Michaëlskoor, Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp. Dit alles onder de bezielende leiding van voorganger Albert van Dorssen.juni 2016

Zijlstra

Jeroen Zijlstra neemt zomer 2016 nieuwe liederen op voor een dubbel-cd ("Gebed Zonder Band" en "Gered door de Band") die later dit jaar zal gaan verschijnen.
Met Mikel LeRoy achter de knoppen en Rutger Molenkamp als producer.


maart 2016

Genmab Virtual Lab Tour

Het biotechnologiebedrijf Genmab heeft een nieuwe promotiefilm uitgebracht, gemaakt door Scicomvisuals, Hij & Ik productions, Geurt van Hierden en met (virtuele) muziek van Rutger Molenkamp. Het resultaat kun je bekijken via deze link: Genmab Virtual Lab Tour 2016.


januari 2016

Karen Vrijburg

Karen Vrijburg is zangeres en pianiste maar vooral ook een componiste. Voor haar nieuwste project gaat ze samenwerken met Rutger Molenkamp als arrangeur en producer. Luister naar Karen Vrijburg op Apple Music.


juli 2015

Radio Doc

Mirjam van Biemen maakte een radio-documentaire over musici die niet meer kunnen spelen door ziekte. Eén van de musici die zij interviewde en volgde was saxofonist Rutger Molenkamp. De uitzending was op 12 juli 2015 om 21:00 uur op NPO Radio 1, Radio Doc.


april 2015

Leo Vroman

Frans van Deursen heeft het op zich genomen om gedichten van de in 2014 overleden dichter Leo Vroman te gaan zingen en vroeg meerdere componisten (o.a. Paul de Munnik, Theo Nijland en Rutger Molenkamp) om hiervoor muziek te maken. De presentatie van het project De Vogel in mijn Borst was op 9 april 2015 in Felix Meritis, Amsterdam.


april 2015

Welling

De nieuwe cd van Hermine Deurloo met het strijkkwartet Zapp4 heet "Welling" en is bijna af! Met arrangementen van onder meer Zapp4 en Rutger Molenkamp.

De presentatie was op 27 juni 2015 in Het Bimhuis, Amsterdam.


november 2014

Dirk Witte Prijs

Jeroen Zijlstra ontvangt de Dirk Witte Prijs 2014 en besluit die, geheel terecht, te delen met Rutger Molenkamp!juni 2013

TU/e

De cursus Jazz & Improvisatie georganiseerd door Studentproof ism Rutger Molenkamp is vorige week woensdag afgesloten. De presentatie hiervan zal zijn op vrijdag 7 juni in café Kraaij en Balder te Eindhoven.


oktober 2012

TU/e

Vanaf oktober tot eind november 2012 geeft Rutger Molenkamp in opdracht van Studentproof weer een workshop Jazz en Improvisatie aan de studenten van de TU Eindhoven.


HKU

HKU

Vanaf april 2012 verzorgt Rutger Molenkamp een korte cursus Jazz-Theorie aan de 1e-jaars studenten Docent Muziek aan de HKU.


maart 2012

TU/e

Vanaf eind maart tot begin juni 2012 geeft Rutger Molenkamp weer een introductie-cursus Jazz en Improvisatie aan de studenten van de TU Eindhoven.
Meer informatie over Studium Generale van de TUe vind je hier.


januari 2012

HKU

Vanaf februari 2012 verzorgt Rutger Molenkamp de lessen Theorie in Praktijk bij de opleiding Musician 3.0 aan de HKU.


november 2011

HKU

In november en december 2011 geeft Rutger Molenkamp ensembles les aan de HKU op de nieuwe opleiding Musician 3.0 Deze mede door Tet Koffeman nieuw opgezette studierichting belooft heel spannend te worden! Meer informatie vind je op de site van de HKU.


oktober 2011

Samen in Zee

In oktober 2011 is er weer een nieuwe cd van de band Zijlstra uitgekomen: Samen in Zee.
Deze keer is de band uitgebreid met zangeres Lydia van Dam.
Opnames en mix: Mikel LeRoy, Chris Weeda, Jan Menu en Rutger Molenkamp.


september 2011

Mission Summit

Op 17 september 2011 gaf de De Hint Big Band (olv Leon van Mil) een concert met de première van een nieuwe compositie van Rutger Molenkamp voor Big Band: "Mission Summit"
Meer informatie over de stichting Mission Summit van Niels van Buren vind je hier.


april 2011

Te Verlangen

In april 2011 kwam de solo cd van Jan van Til uit: Te Verlangen.
Opnames en mix: Jan van Til en Rutger Molenkamp.
Alle informatie over Jan van Til vind je op www.chantelavie.nl.


december 2010

Frans van Deursen

In december 2010 kwam de eerste solo cd van zanger/acteur Frans van Deursen uit met vertalingen van liederen van Tom Waits: "Scherven van een leeggegedronken nacht "
Opnames en mix: Frans Hendriks, Wouter Planteijdt en Rutger Molenkamp.
Meer informatie over Frans van Deursen op www.fransvandeursen.nl.


april 2010

Tell Mama We're Late

In 2010 heeft Rutger Molenkamp een koor arrangement gemaakt voor het wereldvrouwenkoor Tell Mama We're Late van de Zijlstra klassieker "De pont naar Noord "".

De leidster van dit koor was Nicoline Snaas.


maart 2010

TU/e

In 2009 en 2010 heeft Rutger Molenkamp verschillende workshops jazz en improvisatie aan de studenten van de TU Eindhoven gegeven.
Meer informatie over Studium Generale van de TUe vind je hier.


november 2009

Liefde & Dorpsgevoel

In november 2009 kwam de cd "Liefde & Dorpsgevoel" van de band ZIJLSTRA uit. Deze keer werd de band aangevuld door strijkersarrangementen van Martin Fondse, o.a. op het stuk "Lang voor Jou" van Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp.
Opnames en mix: Mikel LeRoy en Rutger Molenkamp.

Alle informatie over de band Zijlstra vind je hier.


BIOGRAFIE - Rutger Molenkamp


CD's waaraan ik heb meegewerkt als saxofonist (tot 2008), arrangeur, componist en producer.

  *   MUZIEK   *   MUZIEK   *   MUZIEK   *   MUZIEK   *   MUZIEK   *

Ballad for You
Rutger Molenkamp Quartet
"Live@CNM", 1992

Don't Whisper
Rutger Molenkamp Quartet
"Live@CNM", 1992

Play-Time
Rutger Molenkamp Quartet
"Live@CNM", 1992

The Year of the Goat
Rutger Molenkamp Quartet
"Live@CNM", 1992

RUTGER MOLENKAMP QUARTET

Het Rutger Molenkamp Quartet was actief van 1986 tot 1996, met concerten in Nederland, België en Duitsland. In de laatste 2 jaren van het bestaan kwamen er 2 CD's uit, waarna de band uit elkaar viel op jammerlijke wijze.

Rutger Molenkamp Quartet - Saturn Return

Rutger Molenkamp - tenor- & sopraansax
Bill Gerhardt - Fender & piano
Richard Lems - drums
Branko Teuwen - contrabas

1996/A-Records/AL 730671

"Er wordt in dit kwartet op een heel bijzondere manier gemusiceerd. Men laat de muziek ademen. Men gaat uit van het principe dat niet elke muzikant voortdurend hoeft te spelen. En de robuuste toon van Molenkamp pakt direct. Net als de de fascinerende, aan Chick Corea verwante pianosoli van Bill Gerhardt."

Ton Ouwehand in de JazzNuRutger Molenkamp Quartet - 4 in 1

Bill Gerhardt - piano
Richard Lems - drums
Branko Teuwen - contrabas
Rutger Molenkamp - tenorsax

1994/A-Records/ARP 73001

"Molenkamp speelt duidelijk zijn eigen muziek (in twee klassiekers en vijf stukken van hemzelf en z'n pianist) en bereikt dat eigen geluid niet door aanstellerig gedoe. Het is moeilijk uit te leggen, maar waarschijnlijk is het gewoon zijn hoogsteigen muzikale persoonlijkheid die je onmiddelijk in zijn spel hoort en dan is het goed."

(Peter van Eijkelenburg in het Rotterdams Dagblad)


  XXL

is een jazz nonet rond saxofonist/arrangeur Rutger Molenkamp. De band werd opgericht in 2002 tijdens een tournee met de band ZIJLSTRA in China, omdat de liefde voor jazz nog steeds groot is...

Met negen man klinkt de band soms als een big band, dan weer als een echt jazzquartet met solisten die hun sporen hebben verdiend in de jazzwereld:Het repertoire bestaat uit arrangementen van een aantal juwelen van de rijke jazzgeschiedenis, waaronder

  • The Highest Mountain (composer: Clifford Jordan)
  • Chelsea Bridge (composer: Billy Strayhorn)
  • Reincarnation of a Lovebird (composer: Charles Mingus)
  • Laurie (composer: Bill Evans)
  • Afro-Centric (composer: Joe Henderson)
  • Black (composer: Cedar Walton)
  • Off Minor (composer: Thelonious Monk)


Daarnaast heeft bassist Thomas Winther Andersen daar nog een aantal originele composities, speciaal geschreven voor XXL, aan toegevoegd.

CHINA 2001

CONTACT: Stuur Rutger Molenkamp een email