www.rutgermolenkamp.com
BIOGRAFIE - rutger molenkamp

1967 - geboren te Amsterdam

1975 - begin muzikale opleiding aan de Muziekschool van Amsterdam (Watergraafsmeer)

1977 - begonnen op klarinet, 5 jaar klassieke lessen

1982 - overgestapt op tenorsaxofoon en begonnen te spelen in popbands en verschillende orkesten

1986 - één jaar Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, deelgenomen aan jazz-workshops en big bands. Begonnen met optreden, componeren, arrangeren en piano spelen.

1987-1993 - studie saxofoon (Improviserend Musicus) aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Lessen van o.a. Tim Armacost en Peter Barkema. Het Rutger Molenkamp Quartet opgericht met Bill Gerhardt (piano) en Richard Lems (drums), concerten in Nederland en België, eigen repertoire geschreven. Als saxofonist/componist verbonden aan verschillende jazz-bands, o.a.: Meeting Point, Big Band Bos, Jaws, Just Friends en als solist bij diverse andere groepen. Concerten in Nederland en Europa.

1993-1998 - saxofoondocent aan het Sweelinck Conservatorium, muziekleraar bij de DJAM. Concerten in Nederland en Europa met verschillende groepen: jazz met het Rutger Molenkamp Quartet, Meeting Point en Christian Hassenstein, salsa met Hasta Domingo, Braziliaanse muziek met Grupo Babette, latin met Cedric Dandaré, boogie-woogie met Jaap Dekker, blues met Larry "Wild" Rice... Verschillende CD's opgenomen en uitgebracht. Vanaf 1995 sopraansax opgepakt naast de tenor.

1998-2008 - in 1998 wordt de band ZIJLSTRA opgericht, rond zanger, liedschrijver en trompettist Jeroen Zijlstra.
In deze groep actief als tenor- & sopraansaxofonist, componist, arrangeur en co-producer. Twee theater-tournees in Nederland gedaan, 4 CD's uitgebracht, radio- en tv-optredens en in 2001 getourd in China met concerten en masterclasses. In 2002 meegedaan aan de KRO kwis "10 voor Taal" waarbij Rutger Molenkamp voor de ogen van Anita Witzier een spectaculaire eindronde aflegde.
In 2002 XXL opgericht, een 9-mans band, om weer jazz te gaan spelen en om er arrangementen voor te schrijven. De arrangementen zijn geschreven, we hebben een aantal concerten gegeven, maar voorlopig ligt dit project weer even in de ijskast...
In 2003 toegetreden tot The Troupe van Egon Kracht om met zijn 8-mans band de muziek van Frank Zappa te spelen. Drie seizoenen in het theater met Zappa's satirische rock-opera Joe's Garage, verschillende festivals waaronder een optreden op de Zappanale 2007 in Rostock, Duitsland. Aansluitend, in het seizoen 2006-2007, heeft The Troupe een eigen productie op de planken gebracht: "De Verleiding van Harry Faust" deze voorstelling werd beloond met de Gouden Arti-Shock.
In 2004 half jaar docent Muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium.
Als free-lancer gespeeld met en geschreven voor verschillende artiesten, waaronder Mylène d'Anjou, Kees van der Zwaard, Maarten van Roozendaal, Karel Eykman.

2008-heden - sinds de zomer van 2008 niet meer actief op saxofoon als gevolg van de ziekte MS. Nog steeds actief als componist, arrangeur en leraar.