HOME - www.rutgermolenkamp.com
Welkom op de website van Rutger Molenkamp

"Na 25 jaar op het podium als saxofonist ben ik vanaf 2009 vooral actief als componist, arrangeur, producer en leraar..."

Hier vind je informatie over de muzikale activiteiten van Rutger Molenkamp en kun je verschillende voorbeelden beluisteren.
Gebruik het menu hierboven om naar de verschillende pagina's te navigeren: BIOGRAFIE, CD'S en MUZIEK[.
Wanneer je nog vragen hebt kun je vanaf deze site een EMAIL sturen.

Veel plezier op deze site!

laatste update: 30/03/2021


Nieuws
Bill Gerhardt

Tot mijn grote verdriet is op 12 maart 2021 mijn goede vriend en buitengewone pianist en componist Bill Gerhardt overleden. In de jaren '90 speelden wij veel samen en hebben we 2 cd's opgenomen. Op zowel muzikaal als spiritueel vlak zal ik hem missen...

Leven met TEGENSLAG

Het artikel dat op 30 september 2019 verscheen in Het Financieele Dagblad is nu gebundeld in het boek "Leven met TEGENSLAG", uitgeverij Atlas Contact. Auteurs Linda Huijsmans, Eke Mannink en Grieteke Meerman schreven over 40 mensen met een verhaal. Naast Rutger Molenkamp waren o. a. ook Vincent Bijlo en Frits Spits onder de deelnemers aan deze serie.


McCoy Tyner

Ter nagedachtenis aan McCoy Tyner (1938-2020) een opname van één van zijn stukken: Inception gespeeld door het Rutger Molenkamp Quartet in 1996: Inception - [6:20]


Het Financieele Dagblad

Op 30 september 2019 verscheen er in het FD een artikel over Rutger Molenkamp in de serie: "Tegenslag". Het artikel is geschreven door Linda Huijsmans, foto's gemaakt door Mark Horn.


MSinfo

Voor de organisatie MS Anders gaf Rutger Molenkamp een interview dat eind maart 2019 gepubliceerd is in hun magazine MSinfo.

Wordt donateur en krijg dit magazine toegestuurd!


Zonder MS

Voormalig uitvoerend saxofonist Rutger Molenkamp heeft zijn medewerking verleent aan de landelijke campagne "Zonder MS - MS zonder beperkingen, een wereld zonder MS" van het Amsterdam UMC, gestart op 28 januari 2019. Lees hier zijn hele verhaal.


Rutger Molenkamp Quartet

De live opnames van het Rutger Molenkamp Quartet voor het Centrum Nederlandse Muziek uit 1992 zijn nu verschenen op deze site!


Ester

Op 6 mei 2018 was er een viering in de Michaëlskerk te Oosterland, het thema was het bijbelverhaal Ester. Hierbij zijn nieuwe liederen van Rutger Molenkamp op teksten van Remco Campert ten gehore gebracht. Uitgevoerd door o.a. het Michaëlskoor, Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp. Dit alles onder de bezielende leiding van voorganger Hanna van Dorssen.


Zijlstra

Op 4 februari 2018 was de première van de jubileumvoorstelling van de band Zijlstra. Twintig jaar bestond de band en dit werd gevierd in De Kleine Komedie met Jeroen Zijlstra, Pieter Jan Cramer, Nout Ingen Housz, Edwin Wieringa en Jan Menu. Rutger Molenkamp kon hierbij uiteraard niet ontbreken...


Narrative Healthcare Network Conference

Op 4 november 2017 gaf Rutger Molenkamp een inspirerende speech over zijn leven als muzikant en MS-patiënt tijdens een conferentie van het Narrative Healthcare Network.


10 voor Taal

In 2002 deed een afvaardiging van de band Zijlstra mee aan de KRO kwis "10 voor Taal". De spectaculaire eindronde van Rutger Molenkamp staat nu op deze site en kun je hier bekijken...


Zijlstra

De dubbel-cd van Jeroen Zijlstra (Gebed zonder end en Gered door de band) is klaar om naar de fabriek gestuurd te worden. Op 20 november 2016 was de laatste studiodag (master) met Jeroen Zijlstra, Mikel LeRoy en Rutger Molenkamp.


TU Eindhoven

Een nieuwe workshop Jazz & Improvisatie georganiseerd door Studentproof i.s.m. Rutger Molenkamp is op dinsdag 15 november 2016 begonnen. De presentatie hiervan zal zijn op zaterdag 17 december 2016 in café Kraaij en Balder te Eindhoven.


Allerzielen

Op 6 november 2016 was de viering van Allerzielen in de Michaëlskerk te Oosterland. Hierbij zijn een aantal liederen van Jeroen Zijlstra uitgevoerd. Van Rutger Molenkamp werd er een nieuw stuk voor koor en een nieuwe compositie voor piano en trompet ten gehore gebracht. Uitgevoerd door o.a. het Michaëlskoor, Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp. Dit alles onder de bezielende leiding van Albert van Dorssen.


Hermine Deurloo

Mondharmonica-speelster Hermine Deurloo gaat vanaf november 2016 een aantal Toots Tribute concerten verzorgen met o.a. Mike Boddé (piano) en Sven Schuster (bas). Rutger Molenkamp zorgde voor transcipties en arrangementen van een aantal stukken waarmee Toots Thielemans zo terecht beroemd mee is geworden. Luister en kijk hier naar één van deze stukken: Ne Me Quitte Pas.

Zijlstra

Jeroen Zijlstra neemt zomer 2016 nieuwe liederen op voor een dubbel-cd (Gebed zonder end en Gered door de band) die later dit jaar zal gaan verschijnen. Met Mikel LeRoy achter de knoppen en Rutger Molenkamp als producer.


Genmab Virtual Lab Tour

Het biotechnologiebedrijf Genmab heeft een nieuwe promotiefilm uitgebracht, gemaakt door Scicomvisuals, Hij & Ik productions, Geurt van Hierden en met (virtuele) muziek van Rutger Molenkamp. Het resultaat kun je bekijken via deze link: Genmab Virtual Lab Tour


Karen Vrijburg

Karen Vrijburg is zangeres en pianiste maar vooral ook een componiste. Voor haar nieuwste project gaat ze samenwerken met Rutger Molenkamp als arrangeur en producer. Meer informatie over Karen Vrijburg is te vinden op haar website.


Mirjam van Biemen

Mirjam van Biemen maakte een radio-documentaire over musici die niet meer kunnen spelen door ziekte. Eén van de musici die zij interviewde en volgde is saxofonist Rutger Molenkamp. De uitzending is op 12 juli 2015 om 21:00 uur op NPO Radio 1, Radio Doc.

En voor wie de uitzending heeft gemist is hier de link om de uitzending online te beluisteren.


Frans van Deursen

Frans van Deursen heeft het op zich genomen om gedichten van de in 2014 overleden dichter Leo Vroman te gaan zingen en vroeg meerdere componisten (o.a. Paul de Munnik, Theo Nijland en Rutger Molenkamp) om hiervoor muziek te maken. De presentatie van het project De Vogel in mijn Borst is op 9 april 2015 in Felix Meritis, Amsterdam.


Hermine Deurloo

De nieuwe cd van Hermine Deurloo met het strijkkwartet Zapp4 is bijna af! Met arrangementen van onder meer Zapp4 en Rutger Molenkamp. De presentatie is op 27 juni 2015 in Het Bimhuis, Amsterdam.


Zijlstra

Jeroen Zijlstra ontvangt de Dirk Witte Prijs 2014 en besluit die, geheel terecht, te delen met Rutger Molenkamp!


Hermine Deurloo

Twee opnames van het Braziliaanse concert van Hermine Deurloo in de North Sea Jazz Club zijn nu te vinden op YouTube: Zanzibar en Voz e Vento


Hermine Deurloo

Op 7 september is er een concert van Hermine Deurloo in de North Sea Jazz Club. Met Lilian Vieira + band + strijkkwartet én arrangementen van Rutger Molenkamp.


Hermine Deurloo

De getalenteerde mondharmonica-speelster Hermine Deurloo gaat een interessant project doen met strijkkwartet, met arrangementen van o.a. Rutger Molenkamp.


HKU - Musician 3.0

Het eerste semester van het seizoen 2013-2014 Musician 3.0 is al weer afgesloten. Dus door naar het tweede semester en de afsluiting van jaar 1 én 2!


HKU - Musician 3.0

In Utrecht begint nu de laatste etappe voor het seizoen 2012-2013 met tentamens en weer nieuwe toelatingsexamens voor Musician 3.0


TU Eindhoven

De cursus Jazz & Improvisatie georganiseerd door Studentproof ism Rutger Molenkamp is vorige week woensdag afgesloten. De presentatie hiervan zal zijn op vrijdag 7 juni in café Kraaij en Balder te Eindhoven.


TU Eindhoven

Vanaf oktober tot eind november 2012 geeft Rutger Molenkamp in opdracht van Studentproof weer een workshop Jazz en Improvisatie aan de studenten van de TU Eindhoven   -   -   -   -   - > hier kunnen deelnemers aan de TU/e Jazz Workshop hun materiaal ophalen...


HKU - Musician 3.0

Vanaf september 2012 gaan de lessen voor Musician 3.0 (HKU) weer verder, maar deze keer zijn er twee jaren gevuld met studenten!


HKU - Docent Muziek

Vanaf april 2012 verzorgt Rutger Molenkamp een korte cursus Jazz-Theorie aan de 1e-jaars studenten Docent Muziek aan de HKU


TU Eindhoven

Vanaf eind maart tot begin juni 2012 geeft Rutger Molenkamp weer een introductie-cursus Jazz en Improvisatie aan de studenten van de TU Eindhoven.
Meer informatie over Studium Generale van de TUe vind je op www.studiumgenerale-eindhoven.nl/sg/nl


HKU - Musician 3.0

Vanaf februari 2012 verzorgt Rutger Molenkamp de lessen Theorie in Praktijk bij Musician 3.0 aan de HKU


HKU - Musician 3.0

In november en december 2011 geeft Rutger Molenkamp ensembles les aan de HKU op de nieuwe opleiding Musician 3.0
Deze mede door Tet Koffeman nieuw opgezette studierichting belooft heel spannend te worden!
Meer informatie vind je op de site van de HKU   -   -   -   -   - > hier kunnen HKU studenten en docenten de opnames van de eindpresentatie ophalen...


Zijlstra

In oktober 2011 is er weer een nieuwe cd van de band Zijlstra uitgekomen: Samen in Zee.
Deze keer is de band uitgebreid met zangeres Lydia van Dam
Opnames en mix: Mikel LeRoy, Chris Weeda, Jan Menu en Rutger Molenkamp.
Alle informatie over Zijlstra vind je op www.zijlstraweb.com


Mission Summit

op 17 september 2011 gaf de De Hint Big Band (olv Leon van Mil) een concert met de première van een nieuwe compositie van Rutger Molenkamp voor Big Band: Mission Summit
Meer informatie vind je op www.mission-summit.nl


Jan van Til

In april 2011 kwam de solo cd van Jan van Til uit: Te Verlangen.
Opnames en mix: Jan van Til en Rutger Molenkamp.
Alle informatie over Jan van Til vind je op www.chantelavie.nl


Frans van Deursen

In december 2010 kwam de eerste solo cd van zanger/acteur Frans van Deursen uit met vertalingen van liederen van Tom Waits: Scherven van een leeggegedronken nacht
Opnames en mix: Frans Hendriks, Wouter Planteijdt en Rutger Molenkamp.
Meer informatie over Frans van Deursen: www.fransvandeursen.nl


Tell Mama We're Late

In 2010 heeft Rutger Molenkamp een koor arrangement gemaakt voor het vrouwenkoor Tell Mama We're Late van de Zijlstra klassieker De pont naar Noord. Meer informatie over dit koor en hun verschillende activiteiten vind je op de website van de leidster van dit koor: Nicoline Snaas


TU Eindhoven

In 2009 en 2010 heeft Rutger Molenkamp verschillende workshops jazz en improvisatie aan de studenten van de TU Eindhoven gegeven.
Meer informatie over Studium Generale van de TUe vind je op www.studiumgenerale-eindhoven.nl/sg/nl


Zijlstra

In november 2009 kwam de cd Liefde & Dorpsgevoel van de band Zijlstra uit.
Deze keer werd de band aangevuld door strijkersarrangementen van Martin Fondse, oa op het stuk Lang voor Jou van Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp
Opnames en mix: Mikel LeRoy en Rutger Molenkamp.
Alle informatie over Zijlstra vind je op www.zijlstraweb.comwebdesign © Rutger Molenkamp - - - portret-foto's © Caro Bonink (tenzij anders vermeld) - - -